Furie paşnică. Cugetare asupra incidentului Hala Matache.

După protestul de la Hala Matache, nu am vrut sa mă uit peste nici un filmuleţ de pe youtube, nici un articol, nici o ştire. Ştiam modelul, declaraţiile, absurditatea situaţiei, bănuiam faptul că, mă scuzaţi, o să iasă un căcat. Totuşi, astăzi cineva a dat share la clipul de mai jos. Mi-am spus că ar fi cazul să ȋl văd, că nu am nimic de pierdut şi e prea dimineaţă ca să mă enervez.

După cum am spus, bănuiam cum a ieşit toată povestea. Dar acum m-a frapat un lucru, iar dimineaţa mea nu mai este la fel de liniştită. Spre finalul clipului este un domn care spune câteva lucruri logice, cumpătate, pe un tot necumpătat. Nu de alta, dar să vezi cum un om dispare ȋntr-o dubă fără motiv solid ȋţi cam face pielea de găină şi te temi pentru propria ta siguranţă. Aşadar, acest domn face apel la bunul simţ al jandarmilor. Preiau ideea: ȋn ziua când se organizează un protest paşnic, ad-hoc şi, desigur, fără autorizaţie, zona este ȋmpânzită de forţele de ordine. Cu toate acestea, ȋn restul zilelor din an când ar putea cel puţin o dată pe lună să trimită un om/grup ȋn faţa unei instanţe de penal, nu se vede nici un bocanc de jandarm. Eu zic că e o idee care cere măcar un moment de reflecţie din partea domnilor care dau un chip (nu tocmai ok) autorităţii publice.

Mai mult decât atât, ȋmi pare teribil de rău să constat că procedura contează mai mult decât omenia. Ȋn regulă, pot ȋnţelege că nerespectarea procedurii poate avea şi are consecinţe. Oamenii de pe respectivul trotuar nu aveau autorizaţia necesară de la Primărie să fie acolo. Partea proastă este că prezenţa jandarmeriei are efectul invers dorit de autoritate asupra oamenilor. De câte ori nu aţi văzut cum o adunătură de oameni liniştiţi devine un mosh pit ȋn secunda ȋn care cordonul de jandarmi se apropie? Pshihologic sau chiar faptic, această formă a autorităţii incită la violenţă. Fie că e doar prezenţa lor care ȋntunecă judecata, fie că primul lor pas este fitilul care duce o dubă plină de oameni la secţia de poliţie.

Ce m-a speriat ȋn clipul de mai jos este faptul că nici cu negociatorul lângă ei nu se putea discuta. E descurajant să afli că trăieşti ȋntr-o societate ȋn care trebuie să trăieşti după reguli prefabricate de cei de deasupra ta, fără ca tu să ai un cuvânt de spus ȋn ce le priveşte. E descurajant să ţii un monolog despre bun simţ unui om şi să ai impresia că vorbeşti cu un zid. E descurajant să fii săltat ȋntr-o dubă doar pentru că ai avut curajul să ȋntrebi de ce. Este o prostie din partea autorităţii publice să ia până şi iluzia unui minim de control al individului asupra mediului ȋn care trăieşte, să-l subjuge unor reguli şi a unor legi absurde şi opace, pentru că ȋn acel moment individul s-ar putea chiar să muşte mâna superiorilor aleşi.

Aviz administraţiei publice: nu luaţi populaţiei supapa pentru că altfel veţi avea un foc aprins sub scaunele voastre comode! (cu complimente din partea lui Niccolò Machiavelli)

 

http://www.youtube.com/watch?v=We3HLyYyXsE&feature=share

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s